Fredericia fF’s nye pigehold har stor fremmarch, efter fodboldinitiativet Pigeraketten lagde vejen forbi Fredericia. Klubben håber at trække endnu flere piger til, og fremtiden for pigefodbold ser lys ud. 

Fredericia fF’s U8-pigehold træner hver mandag og onsdag.

Af Cathrine de Nijs Johansen 

En gruppe piger løber efter bolden med entusiasme og konkurrenceinstinkt, mens forældre hepper energisk. Halvdelen galoperer langs plænen i orange overtrækstrøjer, som med deres modstandere danner et livligt farvespil i den bløde eftermiddagssol, der maler græsset i et varmt grønt skær. Deres hestehaler blæser med vinden, mens de i spænding og iver jagter bolden for at score mål. 

På Fredericia fF er U8-pigeholdet i gang med kamp som del af dagens træning. En nyopstartet succes der tilbage i april opstartede holdet efter mange års pause med pigefodbold i aldersgruppen. 

“Det er et superfedt fællesskab, og det giver et godt sammenhold på kryds og tværs af årgangen, fordi det er en anden måde at være sammen på,” fortæller Camilla Hjort, der er holdleder for pigernes U8 hold. 

Fra nul piger til nyt hold i medvind 

Tilbage i april kom DBU-initiativet Pigeraketten forbi Fredericia fF, som et initiativ der har til formål at få flere piger til at spille fodbold. Med initiativet fik flere piger øjnene op for sporten, som skabte grobund for det nye U8-pigehold. 

“Efter Pigeraketten har været her, har der været en markant interesse,” fortæller Camilla Hjort og uddyber, at de gode rygter om fodboldholdet hurtigt spredte sig blandt pigerne og deres klassekammerater.

Fredericia fF har I samme forbindelse besøgt de lokale skoler i deres idrætstimer og havde uddelt flyers, børnene kunne tage med hjem. Der kom hurtigt flere børn til, og nu har holdet 18 pigespillere, tæt på de 20 som er Fredericia fF’s mål i oktober. 

“Det har været overraskende. At gå fra ikke at have noget hold til at have en målsætning på et hold på 20 piger er rigtig fedt,” siger Camilla Hjort. 

Johan Schledermann blev kort tid efter sin datters indmeldelse i klubben hvervet som træner for holdet.

Johan Schledermann, der er en af de to frivillige trænere for U8-holdet, forsøger at sprede gejst ved at huje for at presse den sidste energi ud af pigerne til dagens træning. Også han kan mærke den øgede interesse for holdet. 

“Vi er mange flere i truppen. De sidste mange træninger har vi taget en navnerunde, fordi der er kommet mange nye piger til.” 

Interessen for at komme med på holdet har også haft stor betydning for pigerne, der nu både træner og deltager i stævner oftere, hvilket Johan Schledermann er begejstret for, da pigerne får mere spilletid og mulighed for at udvikle sig som hold. 

“Før sommer trænede vi en gang om ugen, og så i sommerferien havde vi en snak om, at vi godt kunne øge det. Så nu træner vi to gange om ugen,” fortæller han. 

Det blå fællesskab: “Når du er hernede, er du en del af en familie” 

For Fredericia fF betyder fællesskabet og hyggen meget, fortæller Camilla Hjort, der selv hurtigt blev kørt ind i rollen som holdleder, efter at hendes datter startede på holdet. 

“Der er mange hernede i klubben, der kalder den for det blå fællesskab, fordi når du er hernede, er du en del af en familie.” 

Camilla Hjort fortæller, at der bag holdet står en meget god forældregruppe, der har hjulpet, og som spiller en stor rolle i at understøtte pigernes fællesskab.  

“Forældregruppen hernede er en meget engageret forældregruppe. Alle tager del i det. De har gjort en indsats for, at pigerne synes, det er fedt at spille fodbold.” 

Begge trænere er selv forældre til to af holdets spillere, og for Johan Schledermann er tiden brugt på sin datters hold som træner godt givet ud. 

“Der er mange forældre, der prioriterer det. Jeg synes, det er virkelig fedt, at vi kan få 18 familier til at tage en forælder og et barn ud af en travl kalender en mandag aften for at komme herned og spille fodbold,” siger han. 

Gode fremtidsudsigter for pigefodbold i Fredericia 

Fremtiden for pigefodbold i Fredericia fF ser lys ud, spørger man Jesper Kongsted, der er formand i klubben. 

“Fremtidsudsigterne er gode for pigefodbolden i fF, i og med at vores eget stævne er landets største pigestævne. Vi vægter pigefodbold mindst lige så højt som drengefodbold, og det er mindst lige så vigtig for mig som formand, at vi har pigefodbold.” 

Holdleder Camilla Hjort peger på, at pigerne på holdet heller ikke mærker, at fodbolden lige nu er en drengedomineret sport. Pigerne finder fællesskab i klubben på trods. 

“Rigtig mange piger er gymnastikpiger og dansepiger og hestepiger. De tænker ikke fodbold som en sport, piger også går til, fordi det er meget fokus på, at det er en drengesport. Men pigerne elsker det, og de er ligeglade med, at alle de andre hold er drenge.” 

Camilla Hjort håber, at Fredericia fF over tid kan rekruttere mange flere fodboldpiger.

Træner Johan Schledermann mener, at et initiativ som Pigeraketten netop er afgørende for, at flere pigerne bliver introduceret til fodbolden. For ham at se ligger der et vigtigt arbejde i at sikre at komme ud til pigerne på skolerne for at vise dem, hvad sporten kan. 

“Det handler om at være opsøgende, og så tror jeg, at rygtet spreder sig lynhurtigt, når man først lige kommer i gang.” 

Fremadrettet er håbet for Fredericia fF, at der kan oprettes flere pigehold på tværs af aldre. Camilla Hjort tilføjer,

“Vi håber jo, at der kommer flere piger. Langt flere piger.”