Fredericia kommune er en af de tre kommuner på landsplan, der nu sammen med organisationen Mentorbarn skal hjælpe unge i udsatte positioner mellem 18 og 30 år godt og trygt ind i det tidlige voksenliv. 

Foto: genereret med AI af Sebastian Høeg

Af Rebekka Hollænder

For nogle unge voksne kan det tidlige voksenliv være rigtig svært at navigere i. Det skal en udvidelse af støtten til organisationen Mentorbarn nu lave om på. Fredericia Kommune støtter allerede organisationens arbejde mes børn, men nu skal unge voksne i alderen 18-30 år inkluderes.

En helt ny målgruppe

”Vi oplever, at unge over 18 selv henvender sig til os og fortæller, at de gerne vil have en venskabsfamilie. Vi er derfor rigtig glade for at vi med støtte fra Det Obelske Familiefond, vækst og overskud kan udvide vores målgruppe og venskabsfamiliekonceptet.”
Sådan fortæller Amanda Thor Andersen, der er metodekonsulent i Mentorbarn.

Mentorbarn er en NGO (non profit organisation), hvor det tidligere har været børn fra belastede hjem eller med andre udfordringer, som har kunne få en såkaldt venskabsfamilie, altså en familie, der frivilligt ser barnet en gang imellem, og giver noget ekstra støtte og stabilitet.

Men nu kan Mentorbarn altså sammen med Fredericia og to andre kommuner udvide organisationens målgruppe til de 18-30-årige. 

Forløbet fungerer sådan, at det er unge, der allerede har kontakt til kommunen, som sendes videre til Mentorbarn. Kommunen er derfor en essentiel samarbejdspartner i projektet. 

”De ved, hvad det er for nogle unge, som mangler netværk og trygge voksenrelationer, og derfor er det dem, der fortæller om vores tilbud og henviser de unge til os,” fortæller Amanda Thor Andersen.

Om Fredericia kommunens samarbejde med Mentorbarn:
  • Fredericia Kommune indgår sammen med Vordingborg og Kolding kommuner i Mentorbarns udviklingsprojekt om at forme et velfærdstilbud til udsatte unge i alderen 18-30 år.
  • Fredericia Kommune kan omkostningsfrit få matchet 15 til 20 unge med en venskabsfamilie i både 2025 og 2026.
  • Udviklingsprojekt sætter fokus på via Mentorbarns frivillige venskabsfamilier at understøtte unge i alderen 18 til 30 år i overgangen til voksenlivet.
  • Mentorbarns frivillige venskabsfamilie er helt almindelige familier, der stiller sig til rådighed for en ung i en udsat position. Familien åbner sit hjem og inviterer ind i familiens fællesskab og aktiviteter. 
  • Udviklingsprojektet, som Fredericia Kommune er en del af, er finansieret af Det Obelske Familiefond.

Kilde: Pressemeddelelse fra Fredericia Kommune

Et projekt i udvikling – de unges stemme er vigtig

Projektets udvidelse til de unge voksne er helt nyt – der skal altså en del udvikling til endnu. Men Mentorbarn har en klar ide om, hvordan det skal gøres. De vil nemlig inddrage unge, der selv har oplevet at stå i en situation, hvor de godt kunne have brugt en venskabsfamilie.

”Vi har valgt at det her projekt, hvor vi skal udvide vores målgruppe, skal ske i tæt samarbejde med unge mennesker. Det er jo unge voksne, som nu skal være en del af Mentorbarns målgruppe, og det er derfor virkelig vigtigt, at indsatsen bliver skabt gennem de unge selv, da de jo er eksperter på eget liv. Så vi har ansat nogle unge mellem 18 og 30 år, som selv har erfaring med at opleve netværksfattigdom,” fortæller Amanda Thor Andersen.

En af de unge i panelet er Laura* på 29 år. 

Laura har selv stået og haft brug for en stabil voksen. For allerede efter gymnasiet var der mange valg hun skulle til at tage, hvor hun følte, at hun stod helt alene. Her kunne hun selv godt have brugt et initiativ som Mentorbarns venskabsfamilier. 

”Jeg har selv erfaret, hvor svært det kan være at gå fra ung til voksen, hvis man ikke har en rollemodel eller nogen at læne sig opad, når nogle af de store beslutninger skal træffes,” siger Laura.

I panelet vil Laura gøre hvad hun kan for at skabe nogle rammer, som kan være til gavn for andre unge, der står samme sted, som hun selv gjorde.

”I panelet vil jeg bidrage med noget personlig erfaring i forhold til, hvad jeg selv følte, jeg manglede dengang, og hvad der kan være vigtigt for den unge i sådan en relation,” tilføjer hun.

Mentorbarn regner med sammen med Fredericia Kommune at få ca. 15-20 unge voksne igennem projektet frem til 2026, og de første unge skulle meget gerne blive henvist inden jul.

*

*Redaktionen kender Lauras fulde navn, men hun ønsker kun at stille op med fornavn her.