Solstrålen har jubilæum, og det skal fejres. Foreningen, som er landets ældste af sin slags, har de sidste 30 år hjulpet tidligere misbrugere og deres pårørende i Fredericia kommune.

Mere end 60 gæster lagde vejen forbi Tøjhuset for at fejre Solstrålen. Foto: Mathilde Lenskjold

Af Mathilde Lenskjold

I dag, d. 2 oktober, fejrer værestedet Solstrålen sin 30-års fødselsdag med sodavand og lagkage i Tøjhuset midt i Fredericia. I tre årtier har frivillige og fastansatte i samarbejde med kommunen nu hjulpet de borgere, der har afsluttet deres behandlingsforløb, og har haft brug for ekstra hjælp til at blive udenfor misbrugsmiljøet.

”Solstrålen er noget vi kan være stolte af, både som borgere og brugere”

Blandt de mange gæster var medstifter af Solstrålen Cliff Kaltholt. Han har fulgt værestedet tæt siden begyndelsen, og han er stolt over, at værestedet i dag er et forbillede for mange lignende foreninger landet over:

”Da vi stiftede Solstrålen i 1994, var der ingen der troede på at man overhovedet kunne blive stoffri, hvis man først havde haft et misbrug. Det er alle vores brugere et eksempel på, at man godt kan. Solstrålen er noget vi kan være stolte af, både som borgere og brugere,” lød det fra medstifteren i velkomsttalen.

Morfinbyen

Fredericia fik i 2019 øgenavnet ”Morfinbyen,” grundet deres rekordhøje antal af borgere med morfinmisbrug. Det har fået Fredericia kommune til at prioritere netop rusmiddelområdet og vigtigheden af at have et bredt udbud af muligheder for aktive og tidligere misbrugere. Selvom Solstrålen ikke længere finansieres af kommunen, er der stadig et tæt samarbejde mellem de to.

Muligheden for at dyrke de sunde relationer

Mere end 1000 borgere har benyttet sig af Solstrålen gennem de sidste 30 år – en af dem er Stine. Stine er ansat hos Solstrålen, men før sin ansættelse gjorde hun i 10 år brug af værestedet som gæst:

”Det var enormt svært for mig at sidde derhjemme, jeg var hele tiden bange for at skulle falde tilbage i et misbrug. Så fandt jeg det her sted, hvor jeg også kunne tage mine børn med, og det blev stille og roligt mit andet hjem,” fortæller hun.

Alle medarbejdere, frivillige og bestyrelsesmedlemmer er ”eksere,” hvilket vil sige, at de selv har haft et misbrug. Det mener bestyrelsesmedlem Kim Svejstrup er vigtigt, da det giver brugerne mulighed for at tale med mennesker, der har stået i en lignende situation, og danne sunde relationer udenfor misbrugsmiljøet. Solstrålen har holdt åbent alle hverdage de sidste 30 år, og det vil de blive ved med, så længe der er nogen, der har lyst til at benytte sig af tilbuddet.

Stine fremgår ikke med efternavn eller billede, men redaktionen kender hendes fulde identitet.