Nye tal viser, hvor meget danskerne i gennemsnit tjente i 2023. I Fredericia Kommune er lønnen steget med syv procent sammenlignet med 2021, men det betyder ikke, at folk har flere penge mellem hænderne.

Selvom lønnen stiger oplever flere og flere danskerne at have svært ved at få pengene til at række. Foto: Christoffer Fodgaard Hansen

Af Christoffer Fodgaard Hansen

Har du svært ved at få pengene til at slå til, når måneden nærmer sig sin afslutning, så er du langtfra alene. Selvom den gennemsnitlige fredericianer over de sidste tre år er steget syv procent i løn, så viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik, at andelen af danskere, som har svært ved at få lønnen til at række, er gået fra 8 til 13 procent over de sidste tre år.

1000 kroner mindre om måneden

Gennemsnitslønnen for en borger i Fredericia Kommune lå i 2021 på 43.014 kroner. Selvom lønnen er steget til 46.121 kroner over de to efterfølgende år, så er der ikke mere at lægge til side, når udgifterne gøres op. Tværtimod. Det skyldes formentlig, at inflationen i samme periode er steget 11 procent. Modregnes lønstigningen med inflationen, så betyder det en aktuel løn på 41.120 kroner i 2021-kroner. Med andre ord så sidder den gennemsnitlige borger tilbage med omtrent 1000 kroner mindre om måneden efter skat, når regnestykket gøres op.  

Tre råd fra en finanskonsulent

Thomas Holm Hansen er Senior Finanskonsulent og ejer af Erritsø Finans i Fredericia. Han beskæftiger sig til dagligt med at hjælpe både private og virksomheder, når økonomien er udfordret. Det helt centrale element i den rådgivning, de giver, er at skabe overblik:

”Vi har det største arbejde i at hjælpe med at få overblik. Det gør vi ved at opstille økonomien for den enkelte, så de konkret kan se, hvad de har af indtægt, udgifter og rådighedsbeløb,” siger han.

Thomas Holm Hansen giver desuden tre gode råd, hvis du er økonomisk presset:

1. Lad være med at bruge penge, før du har tjent dem: Drop kviklån, de bider sig selv i halen.
2. Tag fat i din kreditor: Skylder du penge, du ikke kan betale, så kan du oftest få lavet en aftale om en realistisk tilbagebetalingsplan.
3. Skab overblik: Læg et holdbart budget et år frem og få syn for sagen. Juster undervejs hvis nødvendigt.